oldalkepek
oldalkepek
oldalkepek
oldalkepek
oldalkepek
oldalkepek
oldalkepek
oldalkepek

Az üvegékszerekről

Eleinte az üveget tartalmazó ékszerek elsősorban drágaköves ékszerek pótlására, utánzására szolgáltak. A huszadik századra azonban önálló rangot kapott a míves, üvegből készült ékszer. Az általam készített ékszerek nem tiszta nemesfémből készülnek, így a divatékszer (bizsu) kategóriába tartoznak. Ugyanakkor, az egyedi, kézműves kidolgozás ill. a jó minőségű, alkatrészek révén nem csak hétköznapi, hanem alkalmi öltözékhez is viselhetők.

Az üvegékszerek rogyasztásos (fusing) technikával készülnek. Kézzel, üvegvágó segítségével vágom le az üvegdarabokat a táblákból, apró ragasztó pöttyökkel erősítem a különböző színű és formájú üvegeket több rétegben egymáshoz, majd a kemencében 800 C -on olvasztom gömbölyded és megismételhetetlen formákká. Ezt követően az üvegeket lassan hűtöm  le szobahőmérsékletre, s ezáltal a törékeny üveg ellenállóvá és szinte törhetetlenné válik.

 

Az üvegolvasztásról általában

Az üvegek különböző hőtágulási együtthatóval rendelkeznek, és csak azonos típusú üvegeket lehet összeolvasztani.

A különböző hőtágulási együtthatóval rendelkező üvegek az olvasztás során elrepedezhetnek.

zithromax generic walmart

A hőtágulási együtthatók egyben azt is jelentik hogy az egyes üvegek mennyire bírják a hirtelen hőhatást. Minél magasabb ez a szám, annál kevésbé tűrik a hősokkot. A 100 feletti szám igen rideg üveget takar, a hőálló üveg 33-as értéke pedig különleges képességet jelent a hőhatást illetően.

 

Ha nem vagy biztos benne hogy milyen típusúak azok az üvegek, amiket össze szeretnél olvasztani, előtte kis darabokat helyezz egy alapra és olvaszd meg. Ha nem reped el, és nem kagylósodik ki a beolvasztott üveg széle, hasonló hőtágulási együtthatóval rendelkeznek az üvegek.

 

Néhány üvegfajta együtthatója:

- kézi hengerlésű Katedrál üveg: 90

- gépi hengerlésű Katedrál üveg: 96

- Float üveg : 82

- Bullseye üveg:  90

- Uroboros üveg:  96

- Spectrum üveg: 96

A különböző üvegcsaládokon belül is többféle üveg létezik. A homogén egyszínű üvegeken át az opálosig, vagy az átlátszó színekig. Léteznek kifejezetten ékszerkészítéshez való csillogó Dichroic üvegek. Az első dichro üvegeket a NASA fejlesztette ki a 1950 és 1960 között a műholdas tükrök gyártásánál. Az üveg több réteg fémoxid réteget tartalmaz. Bonyolult és költséges eljárással gőzölik fel a rétegeket egymásra, ez okozza a szivárványszínű csillogását. A végeredmény egy egyedi több színben pompázó üveglap lesz. Esetenként az ékszerek különböző szögből megvilágítva más és más színnel ragyognak. Fontos még, hogy a különböző színű üvegeknek kisütés után kissé megváltozhat a színük.